Een bijdrage van Willem Melssen, gepubliceerd op 25 februari 2014
Nature Rewired - I
Een trommelend, angstig omhoog kijkend batterijkonijn dat aangevallen wordt door een roofvogelskelet. Dat is een van de fascinerende installaties die in Museum Het Valkhof te zien is bij de expositie Nature Rewired van Christiaan Zwanikken.
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 24 februari 2014
Ik ben voorstander van stemplicht, en ook dat blanco stemmen dan meetellen want die worden nu als ongeldig weggeschreven. Bij een opkomst onder de 50 % moet je dan de verkiezingen over doen met nieuwe partijen bijvoorbeeld.
Een bijdrage van Hedzerd de Boer, gepubliceerd op 23 februari 2014
Er doen maar liefst 14 partijen mee aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. Veertien dus. Ik snap dat niet, zeker als je in ogenschouw neemt hoe weinig die partijen van elkaar verschillen. Neem de naamgeving; de Nijmeegse Fractie versus Gewoon Nijmegen? Ik snap dat je als lokale partij iets met Nijmegen in je naam wil doen, maar lijken die twee niet erg op elkaar? Dan heb je nog de waxinelichthouder-gooier die onder de naam van de PiratenPartij mee doet, terwijl de landelijke Piraten zich hebben gedistantieerd van deze mijnheer. Typisch voor een piraat, je eigen koers varen, maar met zinnige politiek heeft het weinig te maken. Dan heb je nog de nieuwkomer ‘OPA’, die zich landelijk op de 50plusser richten, in de hoop het succes van Henk Krol en de zijnen te evenaren. Waarom er een specifieke partij voor ouderen moet zijn is mij onduidelijk, de hoogte van de AOW wordt immers nog steeds in Den Haag bepaald. En natuurlijk is daar de onvermoeibare Ramon Barends met zijn Onafhankelijke Nijmeegse Partij, die zich kennelijk ergens van af wil scheiden? Tot slot mag ik niet vergeten dat ook onze eigen keizer Jac. Splinter meedoet met de CPN; de Creatieve Partij Nijmegen.
Ik wil niet lullig doen, of iemand zijn ambitie misgunnen, maar het levert toch niet zoveel op? Stel dat al die 14 in de gemeenteraad komen, dan moet er met 4 of 5 partijen worden onderhandeld om een college te kunnen vormen. Dat zal niet een heel sterk programma opleveren, maar een verwaterd stuk waarin elke partij iets van zichzelf terug leest.
En als de verschillen tussen die partijen nu heel groot waren, maar dat is toch ook niet zo? Het voortbestaan van Nijmegen onder Nederlandse of Duitse vlag staat niet ter discussie, nog de vraag of we ons niet beter samen kunnen voegen met Arnhem om een echte Europese stad te kunnen worden. Het opbreken van de Oranjesingel om er een boulevard van te maken wordt niet geopperd, of om ook de rest van Lent onder water te zetten? Het blijft bij relatief kleine verschillen, omdat ook de schaal van besluiten waar de gemeenteraad over gaat niet zo groot is. Het meeste wat een gemeente moet doen is uitvoeren van nationaal beleid. Mochten zij een lokale oplossing willen invoer voor een lokaal probleem, zoals drugstoerisme of illegale hennepteelt, wordt dat al snel door het nationaal bestuur (Minister Opstelten) de kop in gedrukt.
Ik ben daarmee niet tegen lokale partijen, maar mag het een beetje minder? Denk voor je kandidaat stelt na over de vraag of je daadwerkelijk iets toe kan voegen wat er nog niet is, of dat het beter onder de vlag van een bestaande partij gedaan kan worden? Zouden we niet moeten werken met een lokale kiesdrempel, zodat het maximale aantal partijen wordt beperkt en de partijen die er wel zijn, ook daadwerkelijk een mandaat hebben?
Of ben ik te serieus, en is het helemaal niet erg om lokale zotten mee te laten doen aan lokale verkiezingen, zoals in Engeland als jaren het geval is? Dan krijg je mooie namen als ‘Get the snouts out of Through’, of ‘Monster raving loony party’. Het is de vraag of we die partijen niet al hebben.
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 22 februari 2014
“Ben je thuis voor het donker?” Een hele normale vraag aan een klein Nijmeegs meisje in oorlogstijd, dat naar de Waalkade gaat om te kijken of er geschaatst kan worden. Ben je thuis voor het donker? Veel jongens en meisjes kwamen die dag niet meer thuis voor het donker. Gedood door de bommen van het bombardement, dat op 22 februari 1944 over Nijmegen neerdaalde. Vandaag precies 70 jaar geleden. Ben je thuis voor het donker? De titel van het muziektheater, dat de afgelopen drie dagen in de Schouwburg werd opgevoerd als herinnering aan die fatale datum in de Nijmeegse geschiedenis. Een zeer indringende voorstelling, waarvan ik met volle teugen heb genoten. Puur Nijmeegs. Zo’n theaterstuk verdient het om integraal door TV1 uitgezonden te worden. Jammer, dat dit niet gebeurt. Lees verder »
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 17 februari 2014
De eerste drie debatten zijn al geweest, en er komt nog een besloten lijststrekkersdebat op 13 maart bij; waarvan dan wel weer verslag in de Gelderlander gedaan wordt.
U kunt de nieuwe dames en heren die zich verkiesbaar stellen voor de 39 zetels in de Nijmeegse gemeenteraad in levende lijve ontmoeten op een van de vier-en-twintig debatten die er vanaf nu tot en met de 18 maart gehouden worden in de hele stad. En dan hebben we het nog niet gehad over de radio-interviews en de krantenstukjes waarin u ook nader kennis kunt maken met lijstttrekkers, nummers twee en lijstduwers om maar eens wat categoriën te noemen. 14 partijen doen er mee deze keer. Aan u de keus op woensdag 19 maart…
Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 15 februari 2014
Afgelopen week mocht ik twee debatavonden in het Lux leiden over de toekomst van het nieuwe stadseiland Veur – Lent, dat ontstaat als gevolg van het graven van de nevengeul. Ruim 200 personen deden mee. Niet om te nuilen of te roepen dat het drie keer niks is. Hier geen Groenestraattoestanden, waar sommigen er al 15 jaar een heuse levenstaak van maken om nieuwbouw van AH tegen te gaan. Nee; vol enthousiasme zich buigen over de kansen die dit nieuwe eiland biedt. En die kansen worden volop gezien. Dat gaat wel goed komen op dat eiland. Onder de aanwezigen waren mensen uit Tilburg en Amsterdam die bewust er voor kiezen om (terug) naar Nijmegen te gaan en die bewust in de Waalsprong willen wonen. Over imago van een gebied gesproken. Veur – Lent en directe omgeving als nieuwe place to be. Nijmegen tel je zegeningen met dit in de schoot geworpen eiland. Lees verder »
Een bijdrage van Hedzerd de Boer, gepubliceerd op 9 februari 2014
Groesbeek gaat Operatie Market Garden groots herdenken van 13 tot 21 september. Met festivals, tentoonstellingen, maar vooral ook met militaire parades door oude voertuigen. Ik ben benieuwd wat Nijmegen gaat doen. Het zou mooi zijn als er dan eindelijk een besluit is genomen over de locatie van het nieuwe Bevrijdingsmuseum, maar dat is vast ijdele hoop. Ik zou het leuk vinden als die operatie nog eens nagespeeld zou worden. Ik heb met veel plezier het boek van Cornelius Ryan gelezen, de film ‘A bridge too far’ natuurlijk ook vaak gezien, maar ik ben heel benieuwd hoe dat er nu in het echt uit zou zien. Omdat wij al zolang geen oorlog meer kennen, gelukkig, is het concept oorlog heel abstract geworden. Het is iets dat in verre buitenlanden gebeurt, Syrie, Centraal Afrikaanse Republiek, Mali, maar niet meer in Europa.
In Amerika spelen ze belangrijke veldslagen uit de Burgeroorlog vaak na, waarbij volwassen mannen zich historisch verantwoord verkleden en net doen alsof ze de uitkomst van het gevecht nog niet kennen. Leuk voor de kinderen om naar te kijken en goed voor wat extra toeristische inkomsten. Zou dat niet ook leuk zijn om bij ons te doen? Er zijn vast nog wel Amerikanen te vinden die ons kunnen vertellen hoe dat moet en er zijn vast wel mensen te vinden die historisch verantwoord oorlogstuig ter beschikking hebben. We kunnen het ook met de Romeinen en met het Gebroeders van Limburg Festival, waarom niet meer recente historie? Lijkt me ook goed voor de lokale horeca, al die mensen die komen kijken. Ik ben benieuwd naar de plannen van de gemeente Nijmegen.
Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 7 februari 2014
Afgelopen week is de Burgemeester Dalesprijs uitgereikt in combinatie met de Burgemeester Daleslezing.
Overleden burgemeesters krijgen na verloop van tijd een eigen straat in deze stad. En dat zijn er al heel wat.