Dit is het archief van augustus 2014

Positief

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 30 augustus 2014

De kogel is door de kerk. Er komen 5 hoge windmolens langs de A15 bij Valburg. Iets chiquer gezegd: het College heeft positief beslist op het ontwerp-bestemmingsplan Buitengebied Valburg-16, dat het mogelijk maakt 5 windturbines in lijnopstelling langs de A15 bij Valburg te plaatsen. Aldus de officiële tekst van het Collegebesluit. De toevoeging “in lijnopstelling” doet vermoeden, dat er binnen het College diepgaande Louis van Gaalachtige tactische besprekingen hebben plaatsgevonden over de beste opstelling van de windmolens. Een goede zaak. Een 2-1-2 opstelling is een soort kluitjesvoetbal; volledig uit de tijd en daardoor onverantwoord. Met een lijnopstelling zit je altijd goed.

Blijft dit zo?

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 27 augustus 2014

Doornroosje is bijna af. Maar wat ik me afvraag is of die muur zo blijft? Ten eerste vind ik de combinatie van ’scherpe’ ramen met ‘zachte’ lijnen niet echt mooi. En de lijnen lijken ook niet af te zijn. Of worden de vlakken misschien nog ingekleurd?

Tomatencoalitie

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 23 augustus 2014

Door de perikelen in Oekraïne en aangrenzende Russische gebieden ligt de tomatenexport van Nederlandse tomaten ver onder het gebruikelijke niveau. Daarom roept de regering ons op om vooral Nederlandse tomaten te kopen, om zo de noodlijdende tuinders te steunen. Ik doe dat dan ook braaf. Kleine moeite; groot plezier. De aandacht voor de tomaat heeft inmiddels ook onverwachte plaatselijke politieke gevolgen gekregen. D66 voorman Rob Jetten noemde de huidige Nijmeegse coalitie in een groot opiniërend artikel in de Gelderlander de Tomatencoalitie. Het is maar goed, dat Nederland geen bananen exporteert. Kan de Nederlandse banaan niet onder druk komen te staan. Anders had Rob het misschien nog gehad over de Bananenrepubliek Nijmegen. Nu werd het dus Tomatencoalitie. Als ik Hans van Hooft was zou ik deze kwalificatie vanaf nu als geuzennaam gebruiken. Havanna was immers ten grave gedragen. Tomatencoalitie is een prachtig alternatief. Ik hou het woord er in; met copyright voor Rob Jetten en zijn democratische makkers.

Vork

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 20 augustus 2014

‘Busstop’…

Een bijdrage van Gerie Sandmann, gepubliceerd op 18 augustus 2014

Zaterdagavond nog even op de Kaaij geweest en was er heel gezellig. Er speelde een leuke band en vanaf ca. 11.00 uur Dj Tin Wish Tin (Eric Janssen). Lekkere Motown muziek vanonder de aloude Waaalbrug. Ook staat deze bus er als blikvanger en informatiecentrum. Reden voor een foto dus!

‘Window’…

Een bijdrage van Gerie Sandmann, gepubliceerd op 18 augustus 2014

Gelukkig kom ik er niet vaak, maar als ik dan eens die trap opga, dan kijk ik altijd even door dit raam. Het geeft uitzicht op de tuin van huisartsenpraktijk ‘Het Oude Weeshuis’ in hartje stad! Dit keer was de lichtval heel goed en ik had mijn camera mee met deze foto als resultaat!

Vertrekken (2)

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 13 augustus 2014

Ik ben al weer vertrokken bij de Nijmegenaar, die definitief was vertrokken. Inmiddels 300 kilometer zuidelijker aangekomen bij 2 vrienden uit Venlo, die al veel eerder waren vertrokken en hier niet meer zullen vertrekken. De tijd heeft stil gestaan in dit gehucht, sinds ik er 7 jaar geleden voor het laatst was. Ik heb er toen
over geschreven. De slager heeft de burgemeestersverkiezing niet overleefd en is weer full time slager. Zo wreed kunnen verkiezingen zijn.

Slot op Ooypoort

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 12 augustus 2014

Vertrekken

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 5 augustus 2014

Ik vertrek. Een televisieprogramma waarin Nederlanders uit Nederland vertrekken om elders in de wereld een nieuw bestaan op te bouwen. Soms een bestaan als elandenjager of zalmvisser in het hoge noorden; maar dat zijn uitzonderingen. De meesten vertrekken om in zonnige streken een camping of Bed & Breakfast te beginnen. Deze programma’s leveren altijd een “zou-dat-iets-voor-mij-zijn” reactie op. Niet bij mij overigens. Elandenjagen in het hoge noorden lijkt me wel wat. En ik kwam ooit in de wildernis van Alaska een man tegen, die een paar maanden achter elkaar zalmen in een rivier zat te tellen. Dat leek me om ook wel een geschikt baantje. Maar een oud huis opknappen in Frankrijk, Spanje of ander zonnig land? Geen denken aan. Lullen kan ik wel; maar daar zit in Frankrijk niemand op te wachten. En met twee linker handen schiet het niet hard op. Dus vertrek ik niet.