Dit is het archief van september 2014

Gokken

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 26 september 2014

Nijmegen is Vegastad van het Oosten. Aldus een kop in de Gelderlander vorige week. Wat nu weer? De Bond van Vegetariërs is van mening dat je in het Oosten van Nederland nergens beter vegetarisch kunt eten dan in Nijmegen. Nijmegen is daarom qua vegetarisch eten een voorbeeld voor de rest van Nederland. Waarvan akte. Zo’n moreel opkikkertje kan Nijmegen wel gebruiken in deze barre tijden. Ljubljana behaalde in Kopenhagen de titel van Groenste Stad van Europa in plaats van Nijmegen. Dan sta je met het predikaat Vegastad van het Oosten toch niet helemaal met lege handen. Als illustratie stond er bij het artikel een foto van tomaten. Dat vond ik wel humor van de Gelderlander. Alsof deze uitverkiezing het eerste succes is van de huidige Tomatencoalitie in Nijmegen.

Belasting

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 17 september 2014

Bos blijft Bos

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 16 september 2014

Videocolumn Naam houden

Nijmegen heeft een paar straten die van naam veranderd zijn. Dat wat nu Driehuizerweg is, heette ooit Heijendaalseweg bijvoorbeeld. De annexatie van Lent leverde wat veranderingen op in de bloemenbuurten. Zo kregen we de Oude Azaleastraat als zijstraat van de Floraweg ipv Azaleastraat (dat is de straat waar nagenoeg half Nijmegen de hellingproef heeft geleerd, maar dat terzijde). En nu ligt er een raadsvoorstel om van het Kelfkensbos het pleingedeelte van naam te laten veranderen.
Hebben we nou echt in deze tijd als gemeenteraadslid niet iets beters te doen, denk ik dan.
Nijmegen heeft, omdat de gemeenteraad ongegeneerd wegkeek toen de wethouders van Bouwen en Prestige honderden miljoenen leenden bij de banken om de ambtenaren hun grondgokspelletjes te laten spelen, nu een schuld van meer dan 300 miljoen! We betalen meer dan 50.000 euro PER DAG aan rente aan de banken. We gaan de cultuurhistorie extra op de kaart zetten Ja! We gaan de taken van de raad nog eens goed benadrukken, Ja! Lees die andere bevoegdheden ook eens na, mevrouw Lamers en doe daar dan eens iets veel nuttigers mee voor deze stad. Dankuwel.

Smartlap

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 13 september 2014

Eén dag per jaar Anita & de Jarretels c.s. of 365 dagen de Donjon. Ben van Hees en Bert Velthuis hadden bij hun benoeming tot wethouder niet kunnen bevroeden, dat ze binnen een half jaar voor dit dilemma zouden staan. Toch is dat zo. Anita & de Jarretels en andere tranentrekkende acts komen volgens de organisatie van de Dag van het Levenslied niet tot hun recht als de Donjon er staat. En dat is niet de bedoeling. Want heeft de Raad niet ooit gezegd, dat de Dag van het Levenslied niet te lijden mag hebben van de Donjon? Nou dan. Nou; niks te nou dan. Ik heb altijd gedacht dat de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de herbouw zou tegenhouden. Mis gedacht. Het zijn jarretels.

Het grote tekenen

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 9 september 2014

klik hier voor het filmpje: (om de een of andere reden weigert wordpress tegenwoordig weer de directe youtube link…excuses voor het ongemak)

Van woensdag 10 tm zondag 14 september kan, mag, gaat iedereen in deze stad op de een of andere manier wel merken dat er meer getekend kan, mag, gaat worden. Kwestie van gewoon doen!

www.thebigdrawnijmegen.nl ter inspiratie ook!

Boterkaaseneieren

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 9 september 2014

Lent

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 6 september 2014

“Onze koetsier ging met een sukkeldrafje en toen we bij de gierpont kwamen, was het te laat om nog de Waal over te steken. We waren er erg ontstemd over dat we in een slechte plaats als Lent moesten verblijven, terwijl we Nijmegen als het land Kanaäns voor ogen hadden, dat zich aan ons presenteerde met zijn verlichting weerspiegeld in het water.” Deze woorden schreef Nina d’Aubigny, een Duitse muzieklerares, op 1 september 1791 in haar dagboek, toen ze een reis door Nederland maakte. Dit fragment stond afgelopen week in de Volkskrant. Nijmegen als het onbereikbare beloofde land aan de overkant van de Waal. En dan godbetert noodgedwongen in Lent moeten slapen. Erger kon het niet. Hoe wreed was het leven 223 jaar geleden.