Dit is het archief van mei 2015

Licht

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 29 mei 2015

De afgelopen jaren heb ik veel geschreven over het onnavolgbare beleid van de gemeente Nijmegen met betrekking tot horeca. Zo maar ergens koffie, bier of iets sterkers drinken is er niet bij. In huiselijke kring mag dat natuurlijk wel; daar gaat de gemeente niet over. Dat is maar goed ook, want om buiten de deur tegen betaling een kop koffie, glas Belgisch bier of iets sterkers drinken is geen sinecure. Daar zijn regels voor bedacht. Horecaregels. Kort samengevat: ik krijg er al jarenlang een enorm punthoofd van. Want probeer het maar eens uit elkaar te houden wat er bedoeld wordt met tijdelijke horeca, ondersteunende horeca, of seizoensgebonden horeca. Dat valt toch allemaal niet meer te snappen? La Chouffe is La Chouffe; cappuccino is cappuccino; zou je denken. Maar zo werkt dat niet. In ieder geval niet in Nijmegen. En zeker niet in de Waalsprong.

Neptorenbegroting

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 26 mei 2015

"we hoeven niet te vertellen wat het kost omdat we bepalen dat we dat niet hoeven te zeggen."

Bekijk hier de videocolumn
Er wordt al bijna negen jaar geprobeerd om nieuwbouw erdoor te drukken in het vooralsnog drievoudig beschermde Valkhofpark. Door gehaaid en sneaky redeneren wordt geen inzicht gegeven in de financiën en al helemaal niet duidelijk gemaakt wat het straks allemaal nog meer gaat kosten….
Tot nu toe heeft het al meer dan 2 miljoen gekost aan ambtenaren, advies, rapporten en gelobby (steekpenningen?) en dat geld is betaald uit de onderhoudspot voor het park onder andere.

Woensdag 27 mei as wordt een bestemmingsplanwijziging voor het Valkhofpark op tafel gelegd bij de gemeenteraad ZONDER exploitatieplan. Geen overzicht van wat het kost en geen cijfer op papier wat het op zou kunnen brengen. Een gemeenteraad die goed leest, keurt dit zondermeer af. Want wie wil er straks nou aangesproken worden op een financiële strop?

(Het goede antwoord publiceren we hier na de stemming! u mag alvast inzetten)

De tel kwijt

Een bijdrage van Jac. Splinter, gepubliceerd op 26 mei 2015

De hoeveelste restauratie / herstelling / reparatie / vervanging / aanvulling / wijziging /noodingreep / aanpassing * van het plein voor het station in Nijmegen is dit eigenlijk? Dit jaar is er weer 800.000 euro voor uitgetrokken en over drie jaar gaat het volledig “op de schop”…

hier ziet u  recente beelden; dit is een twee jaar geleden gemaakt filmpje over de lekkende glasbanen: en hier nog wat shared-space fruts op de voormalige ovatonde (zucht)

* maak zelf een keuze

Uitgesproken

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 22 mei 2015

In juli 2002 schreef de Zondagkrant een columnistenwedstrijd uit om een opvolger te zoeken van Nijs van Megen. Nijs vulde wekelijks een hele pagina in de Zondagkrant met meer en minder onnozele wetenswaardigheden. Dat achter het pseudoniem Nijs van Megen het prominente CDA – raadslid Jac Trum verborgen zat wist iedereen in Nijmegen. Dat zou tegenwoordig niet zo maar meer kunnen. Stel dat Pepijn Boekhorst, om maar eens een willekeurig voorbeeld te noemen, iedere week een hele pagina in de Zondagkrant naar eigen believen zou mogen invullen om het Nijmeegse wel en wee aan de kaak te stellen. Dan zouden we toch raar staan te kijken.

Vreemdgaan

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 16 mei 2015

“Een knuffel voor Nijmegen, maar soms ook een tik.” Aldus de kop in de Gelderlander van vandaag waarin aandacht wordt besteed aan mijn boek Uitgesproken, dat komende week verschijnt. Een mooie typering van de inhoud door de Gelderlander. Zo voel ik het zelf namelijk ook als ik mijn columns aan het schrijven ben. Knuffelen en tikken uitdelen. Nijmegen heeft beide zaken nodig. De twee in de Gelderlander geplaatste columns uit het al dan niet verre verleden zijn daar een voorbeeld van.

Denk niet wit-zwart

Een bijdrage van Maerten Prins, gepubliceerd op 12 mei 2015

994

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 1 mei 2015

De gemeente Nijmegen heeft 994 namen ontvangen voor de Nevengeul en de nieuwe brug naar Veur – Lent. Dit in het kader van een prijsvraag. 994! Dat is geen kleinigheid. Nog 6 erbij en het quotum van de Burgertop G1000 was al bereikt nog voor de 1e bijeenkomst in de Honig plaats vindt. Tenzij het reglement van de prijsvraag de mogelijkheid bood om per persoon meerdere namen in te sturen. Dan is het aantal personen minder dan 994. Ik ga er niet over soebatten. 994 suggesties. Dus niet zeggen dat Nijmegenaren niet betrokken zijn. De jury kan aan de slag.