Frietopia

2 maart 2013 door Vincent Cantrijn

Cafetaria Vuurens is door bezoekers van de website Frietopia.nl uitgeroepen tot het gezelligste cafetaria van Nederland. Driewerf hulde. Dat nemen ze ons niet meer af. Eigenaresse Marianne had zelf gegokt op de titel “lekkerste frites van Nederland”; want die bakt ze volgens eigen zeggen. Kijk; zo hoort het. Zelfbewust uitgaan van je eigen kracht is in deze barre tijden de beste manier om te overleven. En wat maakt het uit. De gezelligste of de lekkerste; de prijs is binnen. Vuurens als nieuw icoon in de lange rij van bekende Nijmeegse cafetaria’s als Vieze Herman, de Oude Toelast, Moeke Nas en Groene.
Wie kent Vuurens niet? Ik in ieder geval wel. Ik bezoek sporadisch een cafetaria, maar als het dan toch moet, dan bij Vuurens. Nergens staan de blikken Bockworst zo strak in het gelid als hier. Nergens is een cafetaria zo schoon als hier. Nergens staan twee zulke vriendelijke dames als hier. En de eigen gebakken frites is natuurlijk van hors categorie. Toen ik nog in Lindenholt woonde, had ik een Belse buurvrouw. Die hoefde ik niks wijs te maken over frites. In het weekend ging mijn buurman vaak met de auto naar Vuurens om frites te halen. Met andere frites hoefde hij echt niet thuis te komen. Frites, zoals frites bedoeld is. Vakkundig verpakt in de Gelderlander. Bij Vuurens deden ze al aan recycling van de Gelderlander, nog voor het woord was uitgevonden. Modern en toch nostalgie. Het loont.
Als ze slim zijn gaan het bestuur va het Huis van de Binnenstad, van de Stichting Binnenstadsmanagement en van de Federatie Ringstraten Nijmegen met de Nijmeegse Postharmonie voorop en alle leden er achter aan naar Vuurens om de dames een muzikale hulde te brengen en ze eens flink in de bloemetjes te zetten. Zo’n actie haalt gegarandeerd de krant. De prijs voor Vuurens komt als geroepen. Betere promotie voor de aantrekkelijkheid van de binnenstad is nauwelijks te bedenken. En dat kan de binnenstad op dit moment wel gebruiken. Want de binnenstadondernemers voelen zich bedreigd in hun voortbestaan. Het is nog maar dertien jaar geleden, dat het gemeentelijk motto was: alle ballen op de binnenstad. Centrum 2000 was de overkoepelende term. Nu geldt voor het College het motto: alle ballen op vlek 14. Vlek 14 is de werktitel voor een groot lap braakliggend grond bij Ressen. Bedoeld voor woningbouw, maar dat lukt op dit moment niet zo goed. Dan maar grootschalige detailhandel. Vindt het college, want dan levert de grond tenminste nog wat op. De binnenstadsondernemers en de Kamer van Koophandel zijn zwaar tegen. De Raad van Nijmegen gaat er zich nu over buigen. Centrum 2000 versus vlek 14. Frietopia of Utopia. That’s the question.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 5 reacties gegeven op “Frietopia”

 1. Marjolein Cantrijn zegt:

  Wij hebben op zondag altijd de zogeheten ‘ P ‘ dag; pannenkoeken, pizza, poffertjes, of patat eten… Ik denk dat we morgen maar naar Vuurens gaan…

  Je dochter

 2. Jos zegt:

  Nostalgie. 60tiger jaren, na biertjes in de binnenstad een friet met van Vuurens en dan naar bed. Een van de mooiste momenten uit mijn Fridentijd.

 3. inge wilkens zegt:

  een leuk stukje over vuurens, wij komen er ook graag.

  ter illustratie is een foto gebruikt die ik gemaakt heb. helaas begrijpen velen nog steeds het begrip copyright niet… ik heb geen toestemming gegeven de foto te gebruiken, er is ook geen bronvermelding. een vergoeding lijkt mij dus ook wel op zijn plaats.

 4. vincent cantrijn zegt:

  Beste Inge,
  Ik heb “a select” een foto van Vuurens van internet geplukt. Er stonden zo veel foto’s van Vuurens, dat ik er gewoon eentje heb genomen. Zonder enige bijbedoeling, noch winstoogmerk. Mag ik je op mijn kosten een diner voor 2 personen aanbieden bij Vuurens?

 5. inge wilkens zegt:

  beste vincent, kan je me even mailen. als het goed is kan je mijn emailadres wel zien in mijn reactie.
  de link naar jouw website, zoals hier vermeld, schijnt niet meer te werken…

Reageer

Een link plaatsen? Typ dan [url=http://www.adres.nl]linkbeschrijving[/url]. Bijvoorbeeld: Zie [url=http://www.nijmegen.nl]de gemeentesite[/url] voor meer informatie.

Ook opmaak is mogelijk Gebruik daarvoor [b]vet[/b] of [i]cursief[/i].