Het Nijmeegse Olympia-stadion

15 januari 2013 door Paul van der Heijden

NEC zit erover te denken om het Goffertstadion om te dopen tot Olympia Stadion. Die naam verwijst niet naar de mysterieuze Olympische ringen aan de achterkant van het stadion, maar naar het gelijknamige uitzendbureau. De hoofdsponsor. Het is prima dat bedrijven geld willen steken in een club en het stadion, maar is dat nu wel zo’n goede ontwikkeling? Waar ligt de grens?

Natuurlijk, soortgelijke voorbeelden zijn er genoeg. Grolsch heeft het Twente-stadion geannexeerd, Den Haag heeft alle tradities opzij gezet voor hoofdsponsor Kyocera en Arsenal heeft zijn ziel verkocht aan de luchtvaartmaatschappij van de Emiraten. Toppunt – of dieptepunt, zo je wilt ­– is het mooie Waldstadion van Eintracht Frankfurt dat door het leven gaat als Commerzbank Arena. Worden we daar blij van?

Laten we nog een paar stappen verder denken, want zo doen ze dat in zakenkringen ook. Als de meeste stadions straks een sponsornaam dragen, is dat niet meer effectief genoeg. Het moet verder. De Champions League wordt straks opgekocht door Daihatsu, de WK voetbal gaat Microsoft Soccer World Cup heten en het WK schaatsen heet straks Liga Speed Skating Tournament. In Nijmegen is het CWZ ook aan vernieuwing toe en doopt zichzelf met veel sponsorgeld om tot Delta Lloyd Hospital. Studeren doe je niet meer aan de universiteit maar aan de Canon Copier Academy, goede voorstellingen zie je niet meer in de Stadschouwburg maar in het Westmalle Tripel Theater en de Stevenskerk heet voortaan Albert Heijnkerk, dankzij een ruimhartige bijdrage voor de restauratie.

Afgezien van deze vercommercialisering is het ook een kwestie van smaak. Olympia Stadion klinkt nog wel aardig, maar hoe moet het verder als Olympia afhaakt als hoofdsponsor en Klaas Puul garnalen zich aandient als opvolger? Of Unox Rookworsten? Of de Wibra?

Het Goffertstadion is eigendom van de gemeente. Wethouder Kunst heeft al laten weten dat een naamsverandering niet bespreekbaar is. En terecht.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er is een reactie gegeven op “Het Nijmeegse Olympia-stadion”

 1. Rob Essers zegt:

  Voor de goede orde… De naam van het stadion is nooit formeel vastgesteld. Van een naamsverandering kan dus strikt genomen geen sprake zijn. Het is de bevoegdheid van de gemeenteraad om zo nodig een naam aan gemeentelijke gebouwen en bouwwerken toe te kennen (zie artikel 2, tweede lid, Verordening naamgeving en nummering (adressen) 2011). Wat in dit verband wel of niet bespreekbaar is, beslist de raad en niet wethouder Kunst.

  In de privaatrechtelijke huurovereenkomst staat: “8.7 De naam van het stadion blijft ‘De Goffert’ al dan niet met toevoegingen.” (HUUROVEREENKOMST STADIONCOMPLEX d.d. 25 februari 2003, bijlage raadsvoorstel 56/2003). Deze bepaling heeft de huurder er niet van weerhouden om de naam eerder te verbasteren tot McDOS GOFFERTSTADION en deze naam zichtbaar aan te brengen op de gevel van het hoofdgebouw (beschermd complexonderdeel van gemeentelijk monument).

  Ondanks het negatieve advies van de commissie beeldkwaliteit d.d. 1 februari 2006, werd hiervoor namen Burgemeester en Wethouders van Nijmegen een reclamevergunning d.d. 18 april 2006 verleend (dossiernummer: 200502181). Helaas heeft de raad in 2006 verzuimd om het college hiervoor ter verantwoording te roepen.

  Op 9 juni 2006 koos de toenmalige commissie straatnaamgeving voor optie 3: “- de raad te adviseren als naam vast te stellen ‘Goffertstadion’ en in het voorstel op te nemen dat er, in overeenstemming met de huurovereenkomst, ruimte blijft voor toevoegingen.” De commissie straatnaamgeving is op 18 maart 2009 opgeheven (initiatiefvoorstel van de fracties van de VVD en Nijmegen Nu). Het raadsvoorstel laat nog altijd op zich wachten.

  Dit heeft de gemeente er niet van weerhouden om in december 2012 bewegwijzeringsborden in de openbare ruimte te plaatsen met de naam Stadion De Goffert. De borden verwijzen naar parkeerplaatsen waar gewone voetbalsupporters niet mogen parkeren. Een aantal borden staat langs wegen die bij voetbalwedstrijden zijn afgesloten voor motorvoertuigen.

Reageer

Een link plaatsen? Typ dan [url=http://www.adres.nl]linkbeschrijving[/url]. Bijvoorbeeld: Zie [url=http://www.nijmegen.nl]de gemeentesite[/url] voor meer informatie.

Ook opmaak is mogelijk Gebruik daarvoor [b]vet[/b] of [i]cursief[/i].