Dit is het archief van de categorie ‘In de wijk’

Beheersbaar

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 2 januari 2010

/camera.jpgIk meld me voor de eerste keer in het nieuwe jaar. Daarom voor u allen een voorspoedig 2010. Dat het met u, uw dierbaren en met Nijmegen goed moge gaan. Via krant en t.v. heb ik begrepen dat ik een beheersbare jaarwisseling heb gehad. Dat moest ook wel. Niets was aan het toeval overgelaten. Camera’s op helmen van agenten; paraat staande ME’ers; zelfs laagvliegende spionagevliegtuigjes werden ingezet om eventuele reltrappers in de smiezen te krijgen. Ik durfde niet buiten te komen. Stel je voor met al die camera’s in de buurt. Voor je het weet sta ik op een foto op you tube in innige omhelzing met de buurvrouw; in kennelijke staat met een half lege fles champagne op de openbare weg, of bij het afsteken van carbid. Dat kan ik natuurlijk niet gebruiken. 2010 is pas begonnen en er staat nog veel te gebeuren in Nijmegen waar ik bij wil zijn. Geen risico nemen dus.

Broekenpoeper

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 5 september 2009

/broek.jpgStoom uit de oren van kwaadheid. Dat had een mevrouw uit de Wolfskuil. Ze woont al heel haar leven in de Azaleastraat. Maar ja, in Lent is ook een Azaleastraat en dat is tegenwoordig ook Nijmegen. En dat kan voor de brandweer wel eens verwarrend worden. Die neemt op het Keizer Karelplein zo maar de verkeerde afslag, omdat de tom-tom in de war is en dat is niet de bedoeling. Dus woont die mevrouw straks zonder te verhuizen ineens in een andere straat: de Oude Azaleastraat. En dat wringt in de Wolfskuil. De Azaleastraat in het dorp Lent voortrekken boven de Azaleastraat in de oudste stad van het land? Schande. Het zijn broekenpoepers die dat bedenken; aldus de Kuul.

Gezellig! (2)

Een bijdrage van Ralph Niels, gepubliceerd op 2 september 2009

/fietsstraat_2.jpg

Zou het toch niet zo gezellig zijn geweest?

Tom Poes

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 18 juli 2009

/tom_poes.jpg“Er zijn ambtenaren, die voor iedere oplossing een probleem vinden”. Aldus wethouder Hans van Hooft sr. tijdens een Nieuwscafé van de Gelderlander. Afgelopen week werd dat weer bewaarheid. Door de Minister is bepaald, dat de regels voor het plaatsen van bouwwerken in achtertuinen versoepeld zijn. Niet langer mensen pesten en tegenwerken met ingewikkelde procedures als ze een serre, tuinhuisje, tuinmuur, of wat dan ook in hun achtertuin willen plaatsen. Ga vooral lekker je gang; daar willen we ons als overheid vooral niet meer mee bemoeien. Dat is nu eens een klantvriendelijke oplossing voor een hoop gedoe. Zo niet in Nijmegen. Daar wordt deze ministeriële geste niet als een oplossing, maar als een probleem gezien. Dus wordt Tom Poes in geschakeld.

Beestenboel

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 7 juli 2009

/kudde.jpgVandaag is het precies 70 jaar geleden, dat het Goffertpark werd geopend. Zo’n heugelijk feit mag op Nijmegen Centraal natuurlijk niet onvermeld blijven. Aangelegd als werkverschaffingsproject in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Een van de grootste stadsparken van Nederland. Iedere Nijmegenaar zal er meerdere keren geweest zijn; dat kan niet missen. De kinderboerderij, het openluchttheater, de weide, het Rosarium, de wielerbaan, NEC, de Stones, de rommelmarkt met Koninginnedag. Naast de Sint Steven en de Waal zit de Goffert diep in onze genen; vandaag al bijna driekwart eeuw.

Vluchtstrookorchis

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 24 juni 2009

orchidee.JPG

In Het Bloemendal (voorheen het orchideeënveldje) in Stadspark Staddijk wemelt het van de bloeiende orchideeën. Dat zo goed als op de vluchtstrook van de A73 zulke zeldzame bloemen groeien blijft opmerkelijk.

Ik zei nog zo: een ommetje!

Een bijdrage van Ron van der Goor, gepubliceerd op 18 juni 2009

pad.jpgDe stad Utrecht beschikt al enige jaren over een uitgebreid, duidelijk bewegwijzerd en goed gedocumenteerd netwerk van wandelpaden. Nijmegen, toch de wandelstad bij uitstek, kon natuurlijk niet achterblijven: ruim een jaar geleden werd het eerste zogeheten ommetje geopend door wethouder Jan van der Meer. Inmiddels is er een tiental ommetjes doorheen de stad uitgezet.

Lekken

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 6 juni 2009

brinker.jpgHoera; de Waalkade is klaar. Voor de zoveelste keer in even zoveel jaar. Het heeft deze keer een half jaar langer geduurd dan gepland, maar een kniesoor die daar op let. Het was dan ook niet niks wat er moest gebeuren. Een hele nieuwe waterkering; zo iets is geen sinecure. Op het oostelijke deel is zelfs een flexibele wand aangebracht. Die klus is gedaan door het Duits bedrijf GOH: Gesellschaft für operativen Hochwasserschutz. Zo’n robuuste naam boezemt vertrouwen in, dat het wel snor zit bij hoogwater. Vol trots stelt de directeur van GOH, dat er een tolerantie is van 0,01 liter per meter per minuut. Een beetje doorlekken mag dus. Hier liggen nieuwe kansen voor een toeristische impuls van de Waalkade bij hoogwater.

“Bescherm ons groene driehoekje!”

Een bijdrage van Ralph Niels, gepubliceerd op 3 juni 2009

groenedriehoekje.jpg

Bordenvirus

Een bijdrage van Vincent Cantrijn, gepubliceerd op 11 april 2009

5.....0.jpgEr waait een bordenvirus op nijmegencentraal. Plaats een foto van een verkeersbord of straatnamenbord en alle alarmbellen gaan rinkelen. De Gelderlander komt meteen in actie. Onze plaatselijke bordenfetisjist Rob E. draait overuren. En Stijn Verbruggen, vooraanstaand lid van het hoogste politieke orgaan in de stad, laat het controleren op hoofdlijnen van het beleid van het College voor wat het is en solliciteert openlijk naar de wellicht vacante positie van wethouder van verkeersborden. Ik kan dus niet achterblijven; het bordenvirus heeft ook mij getroffen. Ik ga overstag en doe mee aan deze hype.