Morgenochtend om 09:00 uur in de Klif aan de Pijlpuntstraat 1 vindt de eerste Open Coffee van Nijmegen Noord plaats. In navolging van de Open Coffee Nijmegen is iedereen welkom. De bijeenkomst is georganiseerd door ondernemers die ook actief zijn in de ondernemersnetwerk Nijmegen Noord, waaronder ik zelf. Dit netwerk organiseert regelmatig bijeenkomsten met een thema. Ben je ondernemer of ZZPer in Nijmegen Noord en vind je het leuk om in contact te komen met andere ondernemers dicht bij huis, word dan lid van de groep op LinkedIn. Of kom morgen langs op de Open Coffee!
Nijmegen noord ? nooit van gehoord !Noord zou dan Lent of oosterhout oid moeten zijn ? Nijmegen oost-nijmegen zuid- oké ,maar noord ?
Volgens mij praten Nijmegenaren niet over noord en zuid west e.d.
Nijmegen oost is wel een begrip,maar de rest niet.
Als je aan een Nijmegenaar vraagt waar hij of zij woont,zeggen ze Hatert of Neerbos oost in Oost
of de benedenstad ,centrum of dukenburg – waterkwatier of de wolfskuil. altijd in wijk-buurt-namen
Nijmegen Noord klink niet ….
@Joop: Misschien moet je er even aan wennen. Oosterhout als plaatsnaam bestaat niet meer. Dus wat moet ik zeggen als Nijmegenaren vragen waar ik woon?
Gewoon in lent Oosterhout e.d. of de wijknaam gebruiken,klink veel beter.Lent is gewoon Lent ondanks ,dat Nijmegen het verovert heeft.
@joop: De gemeente Nijmegen bestaat sinds 1 januari 2007 uit negen stadsdelen: in negen stadsdelen: Nijmegen-Centrum, Nijmegen-Oost, Nijmegen-Oud-West, Nijmegen-Nieuw-West, Nijmegen-Midden, Nijmegen-Zuid, Dukenburg, Lindenholt en Nijmegen-Noord.
Lent is zowel een woonplaats- als een wijknaam. Het stadsdeel Nijmegen-Noord bestaat uit drie wijken: Oosterhout, Ressen en Lent. Twee van de drie wijken liggen in de woonplaats Nijmegen. Verwarrend is dat wel, maar dat komt omdat de Raad van de gemeente Nijmegen op 10 juni 2009 de woonplaatsnaam Lent heeft gehandhaafd. Om aan alle verwarring een einde te maken moet deze naam vroeg of laat alsnog worden geschrapt.
De gemeentelijke herindeling van Lent per 1 januari 1998 is gebaseerd op twee gelijkluidend besluiten d.d. 27 augustus 1996 van de gemeenteraden van Elst en Nijmegen krachtens artikel 284, onder b, van de Gemeentewet. Van het ‘veroveren’ van Lent was geen sprake.
Oké Rob,maar gevoelsmatig vindt ik Altans ,het niks “noord” . In de Nijmeegse volksmond ,heb ik nog nooit iemand over noord horen praten,en het klinkt goedkoop.
Ook b.v Amsterdam noord,vindt ik goedkoop en nogal vlak klinken.
Het veroveren van Lent is legaal en zonder geweld gegaan,maar Lent zat hier niet op te wachten.
Nou ja,misschien ben ik wel ouderwets,alles boven de waal is prima,maar geen Nijmegen,maar ik
maak geen verschil naar de mensen toe die daar wonen,dat zou onzinnig zijn .
In principe krijg je die benamingen opgedrongen,en daar hoef je het niet mee eens te zijn.
De Albert Heijn aan de Jacobslaan,heet ook nog altijd “de Miro”bij veel Nijmegenaren .
Zoiets….(maar u heeft wel gelijk,en ik weet heel goed dat er maar weinig zijn met zoveel kennis over Nijmegen als u ,zonder meer )
@joop: In raadsvoorstel 133/2006 werd de naam Noord voorgesteld. De Raad van de gemeente Nijmegen heeft op 25 oktober 2006 de voorgestelde naam gewijzigd in Nijmegen-Noord. Dit is een uitstekende benaming voor het stadsdeel ten noorden van de Waal.
Alleen de woonplaatsnaam Lent gooit roet in het eten. Daardoor wordt het allemaal een stuk onduidelijker. Dat wordt nog erger als alle komborden op de juiste plaatst staan. Halverwege de Waalbrug gaat de bebouwde kom van Nijmegen naadloos over in de bebouwde kom van Lent. Om dat goed aan te geven moeten er acht komborden worden geplaatst.
De wijken Oosterhout en Ressen liggen toch echt in de woonplaats Nijmegen. Beide wijken en ook het westelijke deel van Lent liggen tegenwoordig in de kadastrale gemeente Nijmegen. Alleen het oostelijk deel van Lent en de uiterwaarden ten zuiden van de Oosterhoutsedijk liggen nog in de kadastrale gemeente Lent. Het grootste deel van de kadastrale gemeente Nijmegen (secties D, E en F) ligt tegenwoordig ten noorden van de Waal.
Problemen ontstaan als theorie (= raadsbesluiten) en praktijk (= volksmond) niet met elkaar overeenstemmen. Ook bestuurders en ambtenaren negeren niet zelden raadsbesluiten inzake de naamgeving van de openbare ruimte. Van een goede afstemming tussen degenen die bij de voorbereiding, vaststelling en uitvoering van het gemeentelijk beleid en van de daaruit voortvloeiende besluiten betrokken zijn, is geen sprake is. Volgens artikel 170, eerste lid, van de Gemeentewet ziet de burgemeester hierop toe, maar in de praktijk merk ik daar bitter weinig van.