Leugenaar

25 april 2009 door Vincent Cantrijn

/leugenaar/800/pinoccio.jpgHet woord cv is nog nooit zo vaak in het nieuws geweest als de afgelopen dagen. En dat allemaal door de commotie over de cv van Albert Krielen. Een deskundige noemde hem zelfs een “pathologische leugenaar”. Nou, als iets funest is voor je beeldvorming, dan is het die kwalificatie wel. Ik kan uit eigen ervaring spreken. Deskundigen op het gebied van liegen hebben mij vaker een pathologische leugenaar genoemd. Het heeft me drie keer de titel Koning van de Leugen van Nijmegen opgeleverd als winnaar van het Leugenfestival, met de Bronzen Pinoccio als tastbare trofee. Sindsdien gelooft niemand mij meer. Ik kan het vanaf nu wel schudden met mijn cv.

Ik zou overigens geen schijn van kans gehad hebben bij al die Leugenfestivals als Albert Krielen had meegedaan. Ik heb zijn cv via de Gelderlander kunnen lezen; ongelofelijk. Nou liegt de Gelderlander wel vaker, maar deze cv loog er niet om. Het is trouwens vreemd, dat iemand met zo’n cv maar gewoon directeur van een schouwburg wordt. Mijnheer is o.a. actief geweest op het gebied van marketing, service en onderhoud van roltrappen. Waarom is hij dan niet ingeschakeld toen de roltrap van de parkeergarage Kelfkensbos geruime tijd kapot was? Hij had tijd genoeg over en hij deed wel meer dingen tegelijkertijd. Bescheiden is hij volgens zijn cv ook niet. Overal waar hij werd ingeschakeld werd verlies ogenblikkelijk omgezet in solide winst; mislukte aankopen werden door hem succesvol verkocht; directeuren werden en masse ontslagen; ondernemingen werden door hem gered van faillissementen en reorganisaties doorvoeren was een uit de hand gelopen hobby van hem. Met stip de ontroerendste passage vind ik de zinsnede, dat hij een directie van “verdrinking” gered heeft. Nu zijn cv zo op straat ligt zal de crisis in het land binnen afzienbare tijd opgelost zijn. Het hele kabinet kan naar huis om van de zon te gaan genieten. De heer Krielen kan het in zijn eentje wel af om ons land van de ondergang te redden. Dat moet in een paar maanden wel gefikst zijn met zo veel vaardigheden.
Bijkomstig gevolg is wel, dat er nu een nieuwe directeur gezocht moet worden, een nieuwe wethouder, een voorzitter van de Raad van Commissarissen en een stel Commissarissen. De een zijn dood de ander zijn brood. Solliciteren naar een van deze functies heeft voor mij geen enkele zin. Ze nemen geen twee keer achter mekaar een pathologische leugenaar aan. Dat heb ik weer. Daar komt nog bij, dat ik de ballen verstand heb van roltrappen. Maar ja; ook dat gelooft niemand.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 6 reacties gegeven op “Leugenaar”

 1. Ruud de Vries zegt:

  Beste Vincent,
  Jammer dat iemand aan wie zoveel vertrouwen was toegedicht, enorm veel schade kan berokkenen aan het vertrouwen van de burger. We spannen ons allemaal in voor de goede zaak om alles leefbaar te houden,de een vrijwillig en de ander wordt er voor beloond. jammer dat het bij sommige personen lijdt tot extreme en absurde situaties.
  Je hebt het schitterend verwoord.

 2. Menso Hoepman zegt:

  Dag Vincent,
  Dat jij jezelf kwalificeert als Pathologisch leugenaar dat geloof ik en …… het siert je want het is overduidelijk dat hier niemand en niets mee benadeeld wordt. De akties van de heer Kriele liggen iets anders en hebben er onder andere ook voor gezorgd dat voor de Nijmeegse "AMATEUR" muziekbeoefenaar de deur naar Schouwburg en Vereeniging al jaren gesloten is. Met onze beperkte budgetten zijn we daar niet meer welkom. Het "grote geld" wat daarvooor neergeteld moet worden is door de gemiddelde vereniging niet meer op te brengen. "Een directie van de verdrinking redden" en de amateurmuziek in Nijmegen laten verzuipen. Het is maar waar je belang ligt.
  Vincent compliment voor je verwoording van deze "in en in" trieste zaak.

 3. Gert zegt:

  @Menso Hoepman:
  Fijn hoor, zo’n ronkende zin: "de amateurmuziek in Nijmegen laten verzuipen."
  Een schouwburg is ook niet in de eerste plaats het podium voor amateurmuziek.
  Als je een volle zaal trekt kun je overal de zaalhuur betalen, dus zoek de locatie die bij je past.

 4. Aldo Paula zegt:

  @Gert:
  Dat is nu precies het probleem: de gelegenheidsexperts die menen dat als iets "professioneels" is het dan wel goed zit (CV-tje niet natrekken bijvoorbeeld). Amateurs doen dingen meestal met passie, maar dat betekent niet per definitie amateuristisch. Kijk nou eens naar http://www.bachkoor-nijmege... , zo’n gezelschap is alleen maar mogelijk nog als mensen bereid zijn zich belangeloos in te zetten. Ooit aan gedacht hoe duur zo’n kaartje zou kosten als deze mensen hun "day job" zouden opgeven.

  Er zijn meer van dit soort gezelschappen die alleen maar hun niveau kunnen bepalen door daadwerkelijk op te treden in de Vereeniging enkele keren per jaar. Het is natuurlijk heel interessant dat een gemiddelde artiest nauwelijks bedrijfsrisico loopt (hij/zij wordt ingehuurd door de theaterdirecteur), maar een amateurgezelschap wel: die moeten dezelfde huur betalen als wanneer de Philips de Vereeniging afhuurt.

 5. Rob Essers zegt:

  @Aldo Paula: Ook de huur die zo’n amateurgezelschap moet betalen, is een gevolg van het subsidiebeleid van de gemeenteraad. Je kunt een theaterdirecteur niet verwijten dat hij moet roeien met de riemen die hij heeft.

 6. Aldo Paula zegt:

  @Rob Essers: Nou, dat heeft ook te maken met keuzes maken. De keuze blijkt hier duidelijk we subsidiëren een fantast maar geen amateurgezelschappen.

  Zo zal dit incident de geschiedenis ingaan: wederom afbraak van de cultuur in Nijmegen van afgelopen 10 jaar.