Machtsovername

18 februari 2012 door Vincent Cantrijn

Of Nijmegen nu wel of niet kan wedijveren met andere carnavalssteden doet niet ter zake. Nijmegen heet de komende dagen Knotsenburg en dat gaat gepaard met een heuse machtsovername. Tijdelijk burgemeester  Wim Dijkstra draagt vanmiddag op de Grote Markt met de sleuteloverdacht de macht over de stad op zijn beurt tijdelijk over aan Prins Ronald II van Knotsenburg. Een tijdelijke machtsovername van 4 dagen, van iemand die hier ook al tijdelijk is. Dat is tijdelijkheid binnen de tijdelijkheid;  tijdelijker kan echt niet. 

Toch mag Knotsenburg zich de komende dagen in de handen wrijven met deze tijdelijk machtsloze burgemeester. Ik heb hem een paar keer persoonlijk van nabij meegemaakt, maar je kunt hem er bij hebben zeg. In het rijtje Ien Dales, Ed d’Hondt, Guusje ter Horst, Thom de Graaf steekt Wim er qua carnavaleske kop en schouders ver boven uit. Die zal zich bij de diverse festiviteiten totaal niet ongemakkelijk voelen. En de carnavalsvierders in zijn omgeving ook niet. Er zal stevig gelachen worden; daar zorgt Wim wel voor. Laat nog maar een blaadje bier doorkomen. Dinsdag vindt de omgekeerde machtsovername al weer plaats. Vier dagen de macht in andere handen is precies lang genoeg volgens het protocol. Zo is het spel en zo zijn de regels.

Wie het spel en de regels van de machtsverhoudingen nog niet helemaal door heeft is Jacco Swart; algemeen directeur van NEC. Ongetwijfeld kent hij de machtsverhoudingen binnen de voetbalwereld, maar wat betreft de politieke machtsverhoudingen valt er nog wel wat bij te spijkeren bij hem. Hij denkt, dat wethouders belangrijker zijn dan de Raad. En dat is niet zo. Voetbaldirecteur en politiek; altijd een lastige combinatie. Jacco Swart was nog maar net bekomen van het niet doorgaan van het TIP, of hij begon al te werken aan nieuwe uitbreidingsplannen in  de Goffert. Het ging om 1500 extra zitplaatsen.  Er hoefde geen boom voor gekapt te worden en het bestemmingsplan hoefde niet gewijzigd te worden. Hoe makkelijk kan het zijn? Het kostte wel een paar euri, maar daar zou de gemeente toch niet moeilijk over doen? Dacht in ieder geval Jacco Swart. De Raad dacht daar afgelopen woensdag echter heel anders over. Als NEC 1500 extra zitplaatsen wil realiseren, dan is dat best. Maar niet op kosten van de gemeente.  Einde discussie. Daar snapte Jacco nu werkelijk helemaal niks van. Hij vroeg niet om een gemeentelijke subsidie; hij vroeg om een gemeentelijke investering. Dat zijn in zijn ogen twee totaal verschillende zaken.

De hoop van Jacco Swart is nu gevestigd op de wethouders.  Daar gaat hij eens een goed gesprek mee voeren. Dat gesprek zal er zeker komen. Maar ik geef hem weinig tot geen kans op succes.  Als de Raad “nee” zegt hoeft er niet bij de wethouders aangeklopt te worden om een “ja” te krijgen. De Raad is op lokaal niveau het hoogste politieke orgaan. Machtsovername door de wethouders zit er echt niet in. Zelfs niet tijdelijk voor vier dagen. Zo dol is het nu ook weer niet.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Reageer

Een link plaatsen? Typ dan [url=http://www.adres.nl]linkbeschrijving[/url]. Bijvoorbeeld: Zie [url=http://www.nijmegen.nl]de gemeentesite[/url] voor meer informatie.

Ook opmaak is mogelijk Gebruik daarvoor [b]vet[/b] of [i]cursief[/i].