Mist

26 november 2011 door Vincent Cantrijn

Het weer is helemaal van slag. Zo’n langdurige dichte mist als de afgelopen week is volgens mistdeskundigen zeer ongebruikelijk. Het was ook al de natste zomer sinds decennia en nu is het weer de droogste november sinds decennia. Je zou van minder in de war raken. Hou zo maar eens bij in welk jaargetijde we zitten. De gemeente Nijmegen zorgt daarnaast voor nog meer verstoring van mijn biologische klok. De gemeentelijke nieuwjaarsreceptie wordt pas in de 4e week van januari gehouden. Uit bezuinigingsoverwegingen gaan we eind januari elkaar gelukkig Nieuwjaar wensen en kunnen we tegelijkertijd onze Thom uitzwaaien. Dat scheelt een keer de Vereeniging afhuren, want het zijn toch dezelfde personen die er komen. Twee keer in één maand gratis drinken op kosten van de gemeente zou overigens wel een uitstekend begin van het jaar zijn geweest.  Dat hebben wij weer.

Wie en wat de nieuwe burgemeester zal zijn, is ook nog in nevelen gehuld. Er staat wel een profielschets op papier, maar daar kun je nog steeds alle kanten mee op. Clemens Cornielje in ieder geval wel en die gaat er over. Zeker volgens hem zelf. De vertrouwenscommissie wikt; Cornielje beschikt. Dat ze het maar weten. Wie de mist in ieder geval laat optrekken is ons aller Ben van Hees. Over de breedte van 2 pagina’s in de Gelderlander, inclusief 4 foto’s,  geeft Ben helderheid over de eisen waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen.  Ben vat het zelf kort en bondig samen: “Nijmegen zoekt iemand zoals ik”. Daar is niks mistigs aan. De nieuwe burgemeester moet van Ben minimaal  Nijmeegse wortels hebben. Een wethouder uit Groningen heeft hier als burgemeester niks te zoeken.  Een variant op het bekende thema “eigen volk eerst”. Ik ben het een keer hartgrondig met Ben oneens.  Ik zou niet weten, wat dit er mee te maken heeft. Ballen voor de stad hoeven niet aangeboren te zijn. Ik neem mij zelf maar als voorbeeld. Niks geen Nijmeegse wortels, nog niet in de verste verte, maar toch probeer ik bij alles wat ik doe mijn ziel en zaligheid te leggen in de stad, waarvan ik ben gaan houden. Nog een voorbeeld? Toen Paul Depla burgemeester van  Heerlen werd stond de Limburger vol met boze ingezonden brieven, waarom uitgerekend een Hollander hun nieuwe burgemeester moest worden. Het ging toch al zo slecht met de stad en dan dit ook nog. Driewerf schande. Nu hoor je er niemand meer over en is er alom bewondering.  Zo moet het dus. Ben pleit ook voor het openbaar maken van de sollicitaties, waarna alle Nijmegenaren hun mening mogen geven.  De burgers mogen niet kiezen, maar hebben wel een stem.  O nee toch?  Geen Idols-achtige toestanden in de krant alsjeblief. Ik moet er niet aan denken. Tot slot verklaart Ben serieus, dat de nieuwe burgemeester zeker in het café mag komen. Hoewel ik het er zeker mee eens ben, is deze stelling natuurlijk gewoon eigen belang van Ben.

Volgens de site van de gemeente Nijmegen gaat de nieuwe burgemeester in het voorjaar aan de slag. Ik hoop op het vroegste voorjaar sinds decennia. Hoe eerder Cornielje de mist laat optrekken, hoe liever het mij is.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er is een reactie gegeven op “Mist”

  1. Henny Fransen zegt:

    Hoewel ik zelf een volbloed Nijmegenaar ben met voorouders die zich al rond de Vrede van Nijmegen in de stad vestigden, vind ik dat je gelijk hebt Vincent. Het feit dat je uit Nijmegen komt zegt niks over de verbondenheid met de stad. Het hoeft niet samen te gaan. Jij, maar ook vele anderen die hier zijn neergestreken zijn daar een mooi voorbeeld van. Onze burgemeester Thom de Graaf die op 11- jarige leeftijd vanuit Lisse naar Nijmegen kwam en zoveel goeds voor onze stad doet, geeft het goede voorbeeld door zijn liefde en inzet voor de stad. Iemand die een kinderlintje voor jonge helden bedenkt is goud waard voor Nijmegen. Jammer die hij straks vertrekt.