De mooiste stad van Nederland

17 oktober 2013 door Paul van der Heijden

Precies een maand geleden veroverde de Nijmeegse stadswandeling een plek in de top tien van meest bijzondere uitstapjes ter wereld, uitgeroepen door lezers van de toonaangevende Britse krant de Guardian. Nijmegen staat daarmee fier tussen steden als Londen, Parijs en St. Petersburg. Afgelopen week bracht de Consumentenbond een boekje uit over de 25 mooiste steden van Nederland. Je zou verwachten dat Nijmegen daar ook bij zit. Maar niets is minder waar. Extra zuur voor Nijmegen is dat Arnhem er wel in staat, als enige Gelderse stad. Hoe is dat nu mogelijk? Hebben de Britse toeristen ongelijk? Is Nijmegen minder mooi dan we zelf denken? Of heeft Arnhem een wit voetje bij de Consumentenbond?

In de aankondiging van het boekje lezen we: ‘De ervaren redacteuren van de Reisgids, het blad van de Consumentenbond over reizen en recreatie, bezochten 25 steden in Nederland en beoordeelden ze op stedenschoon, musea, winkelmogelijkheden en sfeer.’ Aha! De lijst is dus niet het resultaat van een test, zoals je bij de Consumentenbond zou verwachten. Men heeft eerst 25 steden geprikt en die vervolgens bezocht en beoordeeld. Dat is alvast de eerste geruststelling: het is dus geen ‘top 25′. Andere steden zijn domweg niet meegenomen in de beoordeling.

Maar hoe komen ze dan aan die selectie van 25 steden? Hier lijkt toch enige willekeur in het spel. Als we kijken naar de geografische verdeling, zien we een grote concentratie van genomineerde steden in Zuid- en Noord-Holland: maar liefst 10 van de 25, oftewel 40%. En dat terwijl er 12 provincies zijn, elk goed voor een aandeel van 8,3% van Nederland. Verre provincies hebben dan ook de minste aandacht, zoals Groningen (1 stad), Friesland (2), Drenthe (0), Gelderland (1), Zeeland (2) en Limburg (1). Typisch Hollandse hooghartigheid. Dat Zuid-Holland met zes steden de grootgrutter is in het boekje, is ook niet toevallig: het kantoor van de Consumentenbond staat in Den Haag.

Tot slot: waarom Arnhem wel en Nijmegen niet? Die keuze heeft weinig te maken met het verschil in aantrekkelijkheid. Van elke provincie die voorkomt in het boek, is de hoofdstad genomineerd. En aangezien Gelderland maar één stad in de lijst heeft, moest dat wel de hoofdstad Arnhem worden. Nijmegen had dus niet ‘in plaats van’, maar naast Arnhem moeten staan. Jaloerse blikken zijn overbodig, maar dat is een doekje voor het bloeden. Want eigenlijk is het schandalig dat een redactie van een gerespecteerde landelijke organisatie zich zo laat leiden door Hollandse sentimenten en de overige provincies moedwillig in de kou zet.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er is een reactie gegeven op “De mooiste stad van Nederland”

  1. Ben zegt:

    Inderdaad niet teveel waarde aan hechten. Ook niet aan dat lijstje uit The Guardian trouwens..

    Ik vind het winkelaanbod in Nijmegen overigens wel dramatisch, daar loopt Arnhem mijlenver voor op ons (ook zonder een Bijenkorf). Er zullen best mensen zijn die een hekel hebben aan (inter)nationale winkelketens. Feit is wel dat dergelijke populaire ketens mensen naar je stad trekken. Feit is ook dat je deze ketens niet in Nijmegen zult vinden.

    Wat dat betreft kunnen we in leer bij steden als Arnhem of Haarlem.