Nietjes

6 juni 2015 door Vincent Cantrijn

Vanmiddag heb ik tijdens een signeersessie van mijn boek Uitgesproken onderstaande column uitgesproken.

De Gelderlander heeft twee weken geleden veranderingen in de opmaak doorgevoerd. Ook een krant moet op gezette tijden iets aan het uiterlijk doen. Niet dat de lezers er om gevraagd hadden. Zij willen gewoon een krant met lezenswaardige zaken, die ’s morgens vooral op tijd op de mat moet liggen. Veel meer eisen hebben ze niet. Een paar dagen na de nieuwe opmaak werd door de redactie van de Gelderlander via internet de vraag gesteld wat men er van vond. Wat was met stip de grootste klacht over de verandering? De vernieuwde Gelderlander heeft geen nietjes meer, waardoor de krant te snel uit elkaar valt. Geen nietjes. Dieper kun je als krant schijnbaar niet zinken.
Een alledaags attribuut als een nietje zorgt voor beroering. Dan kan de theemuts natuurlijk niet achterblijven. De theemuts? Ja; de theemuts. In mijn beleving is de theemuts al lang uitgestorven. Ik heb het mis. Vorige week zat hier om de hoek bij de Marienburgkapel een kunstenares op de grond. Midden in een kring van theemutsen. Het was een experiment. Als ze thuis in de woonkamer in een kring van theemutsen gaat zitten krijgt ze krachtgevende gedachten. Ze was benieuwd of dat in de buitenlucht ook zou lukken. Mocht ik ooit overwegen zo’n experiment te doen, dan zou ik het stiekem in het donker in de achtertuin doen, zodat niemand me kon zien. Je wordt wel voor minder als malloot afgeschilderd. Daar had die theemutsenJomanda geen last van. Pontificaal zat ze tussen haar theemutsen op een foto in de Gelderlander. En wat dacht je wat? Haar experiment lukte. Ze voelde de kracht van de theemutsen overslaan. Niet te geloven. De theemuts moet ogenblikkelijk worden opgenomen in de basiszorgverzekering of persoonsgebonden budget. Een theemuts van de Blokker is toch een stuk goedkoper dan dure medicijnen die niet werken. Jammer dat de organisatie van de Haringparty op het Stadhuis dit niet eerder geweten heeft. De Haringparty moet dit jaar uitgesteld worden, omdat er te weinig haringen zijn vanwege tegenvallend weer in het voorjaar. Volgend jaar gewoon een kotter met theemutsen de Noordzee opsturen. Moet je eens kijken wat een vangst dat oplevert.
D66 en VVD betoogden vanmorgen in de Gelderlander dat de binnenstad meer moet gaan zinderen. Of theemutsen hieraan zullen bijdragen waag ik te betwijfelen. Maar geen nood. De binnenstad van Nijmegen scoort volgens recent onderzoek ook zonder theemutsen een dikke voldoende. Dat ligt niet alleen aan het beleid van Ben van Hees; voor zover daar al sprake van is. Dat ligt vooral aan de sfeer en het aanbod van winkels. En daar zorgen ondernemers voor. Speciaalzaken zijn absoluut noodzakelijk om als binnenstad onderscheidend te zijn. Dit alles biedt perspectief voor een boekhandel als Dekker v.d.Vegt. Nu gebleken is dat nietjes en theemutsen nog steeds populair zijn, dan zal het ouderwetse boek zeker blijven bestaan. Ondanks de vele E –readers met al dan niet illegaal gedownloade boeken er op. En dat is maar goed ook. Hoe raak ik anders mijn boek Uitgesproken kwijt? Want een risico is het wel. Er zitten geen nietjes in.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 2 reacties gegeven op “Nietjes”

 1. Mike zegt:

  ja die Gelderlander, met betere koppen bij de edities, lijken de artikelen iets schreeuweriger. de blauwe tussenkopjes zijn een verbetering. Maar die nietjes, heb ik nooit opgemerkt… Die heb ik altijd ongelezen weggegooid.
  Als je failliet gaat aan de ontbreken van nietjes, vraag dan bij UWV een cursus aan ‘helderziende’. Dan hoef je geen theemutsen aan te schaffen.
  Overigens ben je al een helderziende: ik lees in je boek actuele zaken die je jaren geleden al hebt opgeschreven!

 2. Vincent Cantrijn zegt:

  Mike,

  Zie mijn volgende column. Ik had / heb hetzelfde idee gehad.

Reageer

Een link plaatsen? Typ dan [url=http://www.adres.nl]linkbeschrijving[/url]. Bijvoorbeeld: Zie [url=http://www.nijmegen.nl]de gemeentesite[/url] voor meer informatie.

Ook opmaak is mogelijk Gebruik daarvoor [b]vet[/b] of [i]cursief[/i].