Ik schrok, nou ja schrok…verbaasde me wel een beetje ja, van de 420duizend euro minimaal die de gemeente Nijmegen opvoerde in het raadsvoorstel voor de herbestrating van Plein1944. € 630.000,= kost de duurste variant. Dat vind ik nogal veel geld voor een pleintje van 50 bij 75 meter… Het Thieme park kostte alles bij elkaar iets meer dan 140.000 gulden, Het grasprojekt Park’44 kostte over vijf jaar verspreid ongeveer 300.000 euro en nu moeten alleen de stenen eruit en andere stenen er voor in de plaats en kost dat pakweg een half miljoen euri/een miljoen gulden? …. iets klopt hier heel erg niet. We zijn eens gaan googelen en rekenen. Rekent u mee: klik hier voor de videocolumn
Gelukkig is er beeld bij om duidelijk te maken om welk Plein 1944 te Nijmegen het gaat.Ben wel benieuwd wanneer de gemeente Nijmegen nog meer oorlogsmonumenten gaat slopen. Het is beter als de burgers mogen kiezen welk oorlogsmonument, dan kan de gemeente zeggen dat de Nijmegenaren er zelf voor hebben gekozen.
Ik blijf de Pleinen 1944 schandalig vinden, en heb wel respect voor de levenden en de doden hiervoor mijn excuus.
Verdorie ja nu je het zegt Harberink, we hebben tegenwoordig twee pleinen 1944. Hoe zullen we ze gaan noemen, Busplein’44 en Blutsplein”44… Dat wordt een leuk zomeritempje voor de column bedankt voor de tip!
De locatie van het busstation kan weer betrokken worden bij de naamgeving van de Bloemerstraat. Dat was vóór 13 december 1950 ook het geval. Waar Plein 1944 precies ligt, moet nog door de gemeenteraad worden vastgesteld. In de BAG is als brondocument het raadsbesluit d.d. 27 december 1950 ingeschreven. Er is sindsdien het een en ander gewijzigd. Het plein is niet meer wat het geweest is.
Busplein 1944 is een fantoomplein: je voelt het nog steeds, ook al is het er al een hele tijd niet meer.
Het Julianaplein in Beuningen is ook een plein met een groot gebouwenblok in het midden. Kortom, er zijn wel belangrijkere zaken om over te soebatten in de gemeenteraad dan het eventueel hernoemen van een deel van Plein 1944.
@Ron van der Goor: De vergelijking met het Julianaplein in Beuningen gaat mank. Plein 1944 is deels onder de bebouwing verdwenen. De gegevens in de BAG zijn niet aangepast. Dat geldt ook voor de Scheidemakershof en Achter de Wiemelpoort. Deze laatste laatste openbare ruimte van het type ‘weg’ is gehalveerd en afgesloten met een hek. De gemeenteraad behoort er op toe te zien dat het college zich aan de wet houdt!
@Ron van der Goor. Volgens het woordenboek is een plein een open plek tussen gebouwen. Een oorlogsmonument is een gebouw, standbeeld of ander bouwwerk opgericht om een oorlog of overwinning te vieren, of (overheersend in de moderne tijd) om hen die stierven of gewond raakten in een oorlog te herdenken.
Ik vind het wel aardig van Nijmegen Centraal dat ik hier vanaf het begin mijn gal mocht spugen over die Pleinen 1944, het was een gat in de grond, beter kan men de oorlog niet verbeelden. Heb van iemand begrepen dat het nog mooier was toen die houten keten er nog niet stonden.
Op het bus-Plein 1944 staat nog geen beeld van kogelvrijglas in lood om de oorlog vieren of te herdenken. En er is nog ruimte voor meer van die lelijke flats dus drie of vier Pleinen 1944 kan ook. Als de gemeente Nijmegen zegt dat knollen voortaan citroenen heten dan is het zo.
Harberink rules! Voortaan heet de Citroenstraat Knolstraat !
Kogelvrijglas in lood! ga ik over nadenken.