Romeinen op de kaart

22 februari 2013 door Paul van der Heijden

Middenin het Heumensoord liggen de resten van een Romeinse wachtpost. Een heel belangrijke zelfs, want hij lag pal aan de Romeinse snelweg Nijmegen – Maastricht – Tongeren. Vanaf de wachttoren kon je Nijmegen en Cuijk zien liggen. Zoals met alle Romeinse gebouwen in Nederland is er van de wachtpost weinig over, maar de gemeente Nijmegen heeft de locatie zo’n 15 jaar geleden voorbeeldig onder handen genomen. De wachtpost is archeologisch onderzocht, waarna de plek is beschermd tegen schatgravers met een geplastificeerd ijzeren gaas en een flinke ophoging van het terrein. Het mes snijdt aan twee kanten, want de contouren van de grachten komen nu veel beter in het zicht. Je kunt je er echt iets bij voorstellen. Een informatiepaneel met reconstructietekening maakt het compleet. Maar er was één groot nadeel: geen mens wist deze plek te vinden.

Tot mijn grote vreugde is daar verandering in gekomen. Naast het geasfalteerde fietspad voor Maldense forensen en scholieren, de Witteweg, prijkt sinds kort een uitnodigend routebord. Eindelijk een soort erkenning. Misschien wekt het symbooltje wat al teveel verwachting, maar dat doet niets af aan het feit dat het eerste Romeinse gebouw van Nijmegen nu een eigen routebord heeft gekregen. Ook al ligt het officieel op het grondgebied van de gemeente Heumen.

Nu de rest nog!

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 4 reacties gegeven op “Romeinen op de kaart”

 1. Rob Essers zegt:

  Ach ja, laten we Heumensoord ook nog vol zetten met overbodige borden die binnen de kortste tijd voorzien zijn graffiti… Dergelijke misplaatste borden doen afbreuk aan de omgeving en zijn de reinste verspilling van gemeenschapsgeld! Hadden die slimmeriken niet kunnen volstaan met een app???

 2. jac.splinter zegt:

  En laat de volgende keer even iemand met een beetje meer gevoel voor opmaak de tekst en de plaatjes op dat bord rangschikken. Hoeveel vormgevingsfouten zijn er hier gemaakt? Ik hou het op een stuk of vijf(!) zo op het eerste gezicht.

 3. Jongens jongens, wat een gemopper. Rob, het is fijn als je ons corrigeert over de exacte naamgeving van straten, maar ik vind je wat minder overtuigend als het gaat om je oordeel over de noodzakelijkheid van borden. Jij vind het toch ook fijn dat er overal straatnaamborden zijn, waardoor mensen makkelijker hun reisdoel kunnen vinden?

  En laat alsjeblieft de volgende keer dat vreselijke cliché argument achterwege dat er iets wordt verspild van gemeenschapsgeld. We leven in een democratie, we kiezen zelf degene die ons besturen, en degene die we besturen geven we daarmee een mandaat om het gemeenschapsgeld te besteden. Dan moet je niet als burger nog een tweede keer het recht claimen dat dat geld op een bepaalde manier moet worden besteed. Als iedereen dat doet, wordt het een zooitje, wat op dat gebied is niemand het met elkaar eens. Daar is juist een overheid voor.

 4. Rob Essers zegt:

  @Paul van der Heijden: Welk bestuursorgaan heeft besloten om deze borden in de openbare ruimte te plaatsen? En op welke wijze zijn deze borden gefinancierd? Ligt hier een zorgvuldige openbare besluitvorming aan ten grondslag? Voor je het weet, zie je door de borden het bos niet meer! Wat heeft dit ene bord op de foto alles bij elkaar gekost?

  Het gemeentebestuur van Heumen moet de namen Heumensoord en Witteweg nog formeel vaststellen. Beide namen ontbreken in de BAG bij de woonplaats Malden. Op een bord dat verwijst naar een Romeinse wachttoren, zit ik niet te wachten. Jouw uitnodigende routebord roept bij mij agressie op!

Reageer

Een link plaatsen? Typ dan [url=http://www.adres.nl]linkbeschrijving[/url]. Bijvoorbeeld: Zie [url=http://www.nijmegen.nl]de gemeentesite[/url] voor meer informatie.

Ook opmaak is mogelijk Gebruik daarvoor [b]vet[/b] of [i]cursief[/i].