Romeins Nijmegen in beeld

23 mei 2013 door Paul van der Heijden

Het Masterplan Waalfront is naar de prullenbak. Er komt voorlopig geen nieuwe, opeengepakte nieuwbouwwijk achter de Nieuwe Haven. Een geluk bij een ongeluk, want dat biedt alsnog kansen voor het Romeinse erfgoed. Op deze plek lag namelijk Ulpia Noviomagus, met afstand de eerste, oudste, grootste en belangrijkste stad van Romeins Nederland. De gemeente laat zich van haar beste kant zien door hier serieus werk van te maken. De eerste stap is om iedereen duidelijk te maken waar we het eigenlijk over hebben. Daarom is Peter Nuyten gevraagd om een reconstructie te maken van de stad. Deze tekening is sinds vandaag levensgroot te bewonderen in de Keizer Karelgarage en in parkeergarage Kelfkensbos.

Het is de eerste keer dat we de Romeinse stad in volle glorie te zien krijgen, met alles erop en eraan: stadsmuren, poorten, forum, badgebouwen, tempels, haven, woningen, winkels en grafvelden. Daarmee kunnen we ons iets beter voorstellen wat een enorme impact deze stad had – niet alleen voor de omgeving, maar ook als voorloper en grondlegger van het hedendaagse Nijmegen.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 4 reacties gegeven op “Romeins Nijmegen in beeld”

  1. Rosalie zegt:

    Geweldig om de eerste stad van Nederland eindelijk eens te kunnen bekijken. Deze prachtige geïllustreerd plaat moet in heel Nijmegen en Nederland een vertrouwd gezicht worden. Ik denk dat veel Nijmegenaren er ook een voor thuis zouden willen bemachtigen! Dus ben benieuwd wanneer deze afbeelding ook in deurposterformaat beschikbaar komt, ik ben de 1e die er een gaat kopen.

  2. Is dat links de Snelbinder?

  3. Ron van der Goor zegt:

    Paul, waar heb je dat vandaan, dat het masterplan Waalfront in de prullenbak ligt?

  4. Wat een schitterende verbeelding! Fantastisch gedaan en geweldig om de oude stad zo te zien zien herleven. Compliment! En nu maar hopen Nijmegen in haar directe omgeving ook de Romeinse beleving vormgegeven zal gaan krijgen :-)

Reageer

Een link plaatsen? Typ dan [url=http://www.adres.nl]linkbeschrijving[/url]. Bijvoorbeeld: Zie [url=http://www.nijmegen.nl]de gemeentesite[/url] voor meer informatie.

Ook opmaak is mogelijk Gebruik daarvoor [b]vet[/b] of [i]cursief[/i].