‘St.Steven in de Steigers’…

15 juni 2014 door Gerie Sandmann

Sinds begin juni staat de Stevenstoren in de steigers. Voor menig bezoeker een vreemd gezicht, omdat de toren beeldbepalend is voor het centrum. Het is echter de hoogste tijd, omdat de tufsteen die na de oorlog voor de herbouw van de kerk is gebruikt toen al poreus was. De tufsteen die toentertijd in Duitsland met dynamiet gewonnen werd, vertoonde op vele plekken bijna onzichtbare haarscheurtjes. Door inwerking van de elementen (vocht, vorst, zon) is die steen zo gaan werken dat er stukken afbrokkelden en naar beneden kwamen met alle gevolgen van dien. De werkzaamheden zullen,als alles volgens plan verloopt, rond juli 2015 afgerond zijn! De totale restauratie, waaronder ook enkel fresco’s in de kerk zelf, zijn begroot op ca. 1,5 miljoen euro! Het werk wordt in één keer gedaan, omdat het plaatsen van de steigers al 1,5 ton kost en dus een jaar blijven staan! De kerk blijft tijdens de werkzaamheden wel gewoon voor publiek geopend!

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 3 reacties gegeven op “‘St.Steven in de Steigers’…”

 1. Rob Essers zegt:

  Op 20 november 2013 heeft de gemeenteraad conform raadsvoorstel 160/2013 de naam St. Stevenstoren vastgesteld. Het raadsbesluit is op 4 december 2013 gepubliceerd in gemeenteblad GB2013-119. Er is geen enkele reden om de St. gevolgd door een spatie weg te laten of de naam van de toren op andere wijze geweld aan te doen.

  Volgens de Basisregistraties adressen en gebouwen is het adres van de St. Stevenstoren, St. Stevenskerkhof 63, 6511 VZ Nijmegen, een nevenadres. In de BAG zijn toren en kerk geregistreerd als één pand (ID 0268100000009359) met één verblijfsobject (ID 0268010000024375) met als hoofdadres St. Stevenskerkhof 64, 6511 VZ Nijmegen en drie nevenadressen (huisnummers 61, 62 en 63).

  Volgens mij is de toren een afzonderlijk verblijfsobject, misschien zelfs wel een afzonderlijk pand, en zijn toren en kerk dus onjuist geregistreerd. Vroeger behoorde administratieve nauwkeurigheid tot de basisbeginselen van behoorlijk bestuur, maar daarvoor ben je bij het gemeentebestuur tegenwoordig aan het verkeerde adres.

 2. Hallo Rob,

  Ik begrijp jouw reactie niet zo goed. Is dit een terechtwijzing of grappig bedoeld? De St. Stevenstoren is mij zo vertrouwd (ook in beeld) dat ik de vrijheid neem om hem St. Steven of Stevenstoren te noemen. Ik zie hem elke dag vanuit mijn raam en ben er erg aan gehecht en beschouw hem als een onderdeel van mijn leefomgeving!
  Dus….

 3. Rob Essers zegt:

  @gerie sandmann: Mijn reactie is geen terechtwijzing, maar een aanvulling. De toren heet St. Stevenstoren. Niet iedereen is op de hoogte van de enig juiste naam en de schrijfwijze hiervan. Dit geldt overigens niet alleen voor de naam St. Stevenstoren…

Reageer

Een link plaatsen? Typ dan [url=http://www.adres.nl]linkbeschrijving[/url]. Bijvoorbeeld: Zie [url=http://www.nijmegen.nl]de gemeentesite[/url] voor meer informatie.

Ook opmaak is mogelijk Gebruik daarvoor [b]vet[/b] of [i]cursief[/i].