Triest

21 december 2011 door Maerten Prins

Ik verbaas me er iedere keer weer over: de triestheid van het plein voor het Valkhofmuseum. Een plein dat niet eens een eigen naam heeft. Een leeg en verlaten plein, verzakt, verregend, verrommeld …

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 18 reacties gegeven op “Triest”

 1. Maerten Prins zegt:

  Of misschien heet dit hele plein wel Kelfkensbos, dat is mij niet helemaal duidelijk. Misschien weet Rob Essers het?
  Maar goed, dan nog, een plein dat bos heet, terwijl er geen bomen staan … triest.

 2. missgien zegt:

  Het museum heeft als adres Kelfkensbos 59 dus ik denk dat het hele plein Kelfkensbos heet. Iets over de geschiedenis op wikipedia

 3. Pluk zegt:

  Inderdaad, een ijshoorntje en een goedbedoelde Godenpijler zijn het enige decoratieve aan dit plein. Het schreeuwt om vergroening. Ik zie het helemaal voor me, een prachtige museumtuin….

 4. Maerten Prins zegt:

  Bomen, struiken, heggen, beelden, wandelpaden, bankjes, water, fontein …
  Ik zie het ook al helemaal voor me.

 5. Charles van Lieshout zegt:

  Wat is dat toch met ruimte dat mensen het altijd meteen vol willen zetten?

 6. Rob Essers zegt:

  Het plein heet Kelfkensbos en was vroeger een bos; zie pentekening en aquarel. In 1622 besloot de gemeenteraad ‘het plein van het Valkhof of Belvedère’ met iepen te beplanten. Of het bos genoemd is naar burgemeester Kelffken of een verbastering is van Kalverbos is niet helemaal duidelijk. Dat er geen bomen meer staan, is een gevolg van de Belgische opstand in 1830.

  Vroeger begon de St. Jorisstraat bij de Hertogstraat. St. Joris heeft in de loop der jaren terrein verloren. In 1882 werd de naam van het gedeelte van de straat tussen de Hertogstraat en de plaats waar nu de ingang van de parkeergarage gewijzigd. In 1980 kreeg ook het volgende stuk tot de Derde Walstraat de naam Kelfkensbos.

 7. Pluk zegt:

  Wat is dat toch met mensen dat ze alles willen vol klinkeren en asfalteren? ;-)

 8. missgien zegt:

  Prima plan hoor, de boel een beetje opfleuren… maar waar moeten de marktkramen dan naar toe?

 9. Maerten Prins zegt:

  Marktkramen, dat vind ik toch echt niet meer van deze tijd. Als je iets wilt kopen kun je in een winkel terecht! Om daar nou zes dagen van de week een plein leeg en tochtig voor te laten liggen …

 10. missgien zegt:

  Vijf dagen, Maerten: er is zaterdag én maandags markt. En winkels zijn saai! :-p

 11. Zal ik er gras op laten leggen?

 12. Maerten Prins zegt:

  Ja, doe maar een grasmatje!

 13. Marcel zegt:

  en 2 x per jaar kermis niet vergeten, hè! Plus vierdaagsefeesten. Is toch al gauw 125 dagen per jaar samen met de markt. :-)

 14. Henk Wals zegt:

  Zie ook mijn post op Nijmegen Direct:
  http://www.nijmegendirect.nl/2011/01/20/pleinvrees/

 15. Ron zegt:

  Over een paar jaar is er een fantastisch mooi stadseiland dat ruimte biedt aan markt, kermis en Vierdaagsefeesten. Dan kan deze winderige vlakte eens worden opgeknapt.

 16. Johan Frijns zegt:

  Het had nog wel wat toen de blauwe TL verlichting onder de bankrand aan de Voerweg nog functioneerde, maar die is al jaren stuk. Als we die nu eens eerst opknappen? en dan Martins Place ff dimmen..

 17. Andere Ingrid zegt:

  Het probleem zit wat mij betreft allereerst in die onvriendelijke paaltjes tussen klinkers en weg. Een zielig gemiste kans op enig uitnodigend gevoel.

  Daar wat groen graag, bomen als het mag, bankjes er onder. En vooruit, een waterkunstwerk. Voor de humor.

 18. Ik geef rondleidingen door de stad met als motto: “Hier is over nagedacht maar waarom is dit dan het resultaat”. Ik heb ongeveer een kwartier nodig om dit plein over te steken en de mensen er op te wijzen waar allemaal over nagedacht is op dit plein; een korte opsomming: de kleur van de stenen, de lange bank, met zonder verlichting, die 17 meter door had moeten lopen tot aan de belvedere, die bankjes kwamen op hessenberg terecht en zijn daar na lang rondslingeren ‘verdwenen’, de witte vierkantjes in de vloer , schijnt verlichting te zijn, de twee oude stadsgrachten, gemarkeerd door de geribbelde zwarte stenen, de 19! prullenbakken die je ziet als je midden op het plein staat, de verplaatsbare bomen, de rolstoeloprit die helemaal rechts in de hoek begint, het lekkende dak en andere afwateringsproblemen, de bevestiging van de marktkramen en de paaltjes en bultjes, de vijf meter te dicht bij de stoep geplaatste bibberspiraal en het ontbrekende zebrapad bij de bushalte, en dan heb ik het nog niet eens over het museum zelf gehad….
  ;-)
  Minimaal acht mensen maximaal 20, prijs in overleg. 06 17 49 28 24