#Tweetvandeweek024: #Primania

4 april 2014 door Rosalie Thomassen

Waalkade? Museum Het Valkhof? Onze terrasjes? LUX? Niets van dit alles bleek deze week de nr. 1 trekpleister van Nijmegen. Deze week werd Nijmegen overspoeld door fashionista’s. Stuk voor stuk verleid naar onze stad te komen door de gloednieuwe Primark, het paradijs voor koopzuchtig volk op zoek naar veel voor weinig.

Voor de een is het een zegen. Volk is volk, en hoe meer er daarvan door onze winkelstraten stroomt, hoe beter dat is voor het economisch welslagen van onze binnenstadondernemers. De ander noemt het een vloek. Omdat het koopzuchtige volk niet van het slag is dat ook nog geld besteedt in andere winkels of horeca. De kiloknaller onder de modewinkels zou kleinere modezaken kapot concurreren. Of door de nare bijsmaak van de wetenschap wie er heeft zitten zwoegen om de kostprijs van zo’n rokje zo laag mogelijk te houden.

Wat vind jij van de #Primania in Nijmegen: zegen of vloek?

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 3 reacties gegeven op “#Tweetvandeweek024: #Primania”

 1. Sumiala zegt:

  Dat Nijmegen shoppers trekt van buiten de regio is een unicum voor een stad die vooral uitblinkt in de afwezigheid van de aansprekende modeketens. Dat is dan nog een positief puntje.

  Verder vind ik het vooral teleurstellend dat Nijmegen er niet in is geslaagd om de Bijenkorf binnen te halen. Een harde voorwaarde in het nieuwe Bijenkorf beleid is dat ze een parkeergarage onder de winkel willen. Nou, de nieuwe parkeergarage onder Plein 44 is bijna af….een roltrapje naar de ingang van de Bijenkorf was dan toch een kleine moeite.

  Zijn er geen cursussen waarin lokale politici inzicht krijgen in hoe je winkelketens, bedrijven en instelling naar je stad haalt?

  Helaas geeft onze burgervader-en christelijke crimefighter- Bruls ook niet het goede voorbeeld! Bruls standpunt inzake de regionale samenwerking (lees Arnhem) is dat het niet uitmaakt waar bedrijven zich vestigen, want we profiteren allemaal van de werkgelegenheid. Dus we hebben een stad (Nijmegen) die zegt dat het niet uitmaakt waar bedrijven zich vestigen, en een andere stad (Arnhem) die er alles aan doet bedrijven naar haar stad te halen en ernaar streeft om op ieder gebied het centrum van de regio te zijn. Dan mag u 3 x raden waar bedrijven zich zullen vestigen…….de keuze voor Arnhem van Medline (medisch!! bedrijf) is illustratief en een voorbode.

 2. Andere Ingrid zegt:

  Beste Sumiala,

  Zullen we die Bijenkorf toch maar even niet idealiseren? Voor welk mooi doel dan ook? Toegegeven, ik heb ook wel eens heel belangrijk iets (DUURS) gekocht bij de Bijenkorf in Arnhem… Ben ik op zich nog steeds blij mee, daar niet van. Het was dus wel kwaliteit.

  Maar ik zie mensen liever de stad in duiken voor iets cultureels, dan voor de lokale economie. Met alle respect voor personeel in de detail. Ons brood verdienen, prima, maar dan wel graag met duurzame kwaliteit.
  De beelden van Rosalie benadrukken toch al wel genoeg denkstof voor overconsumptie? Genoeg is genoeg. de Bijenkorf verkoopt alleen substituten voor wat we allemaal al hebben.

  Moet je het voor je stad willen, dat de plaatselijke economie draait op waanzin?

 3. Sumiala zegt:

  In je kritiek op de consumptiemaatschappij kan ik een heel eind meegaan. Ik heb nog nooit iets gekocht in de Bijenkorf (en ook nog nooit in Primark). Toch denk ik dat het oneindig veel beter is om een Bijenkorf in je stad te hebben dan een Primark. Dat je de Bijenkorf eruit haalt wbt duurzaamheid is flauw, want de Wibra scoort volgens mij nog slechter op het gebied van verantwoord ondernemen.

  Initiatieven voor meer cultuur (en horeca) in de binnenstad steun ik van harte. Dat betekent voor mij echter niet dat je de economie moet verwaarlozen omdat je tegen de consumptiemaatschappij bent. Het is je vrije keuze of meegaat in die consumptie. Feit is dat detailhandel een belangrijk functie van de binnenstad is. Waarom dan niet zorgen voor een aansprekend aanbod waarmee we kunnen concurreren met steden als Arnhem en Den Bosch.

  Het is ook niet of cultuur of economie. Kijk naar Den Bosch; die stad staat hoger aangeschreven als winkelstad maar scoort ook iets beter op cultuur dan Nijmegen.Bovendien toont de geschiedenis aan dat juist op die plekken waar de economie bloeide , ook het culturele leven opbloeide.