Waarom

4 februari 2012 door Vincent Cantrijn

Het woord derivaten beheerste mijn werkleven de afgelopen dagen. En privé ben ik in de ban van windwakken en gestage ijsvorming. Terwijl ik deze woorden type op de pc heb ik uitzicht op een prachtig geveegde route van bijna 2 kilometer op het ijs. Mijn schaatsen liggen te lonken; maar eerst roept de plicht om over Nijmegen te schrijven. De tintelende kou en de winterse schaatsomstandigheden geven me een weldadig gevoel.  Daarom geen genuil over haperende parkeerautomaten of een stationsplein dat wellicht over afzienbare tijd eindelijk een plein wordt, waarbij je de tranen niet meer in de ogen springen. De witte wereld ziet er onder de strakblauwe lucht uit als een plaatje. Dat levert positieve gevoelens op.  Ook over Nijmegen. En waarom ook niet?

Mijn positieve gevoel werd deze week opgewekt toen ik een klein artikeltje zag staan in de Gelderlander. Bewoners van de Waalsprong gaan samen met professionele film – en theatermakers voorstellingen maken over de vraag  “Voelen mensen zich thuis in Nijmegen-Noord en waarom?” De vraag stellen is de vraag beantwoorden. En dat zal zeker gedaan worden tijdens deze voorstellingen. In positieve zin en niet anders.  Want waarom zouden de Waalsprongers zich niet thuis voelen in hun nieuwe buurt? Volgens allerlei cijfers  wonen ze daar graag. Wat mensen van buiten de Waalsprong ook mogen beweren.  Alsof ze niet geheel uit eigen vrije wil in de Waalsprong zijn gaan wonen. Het is geen gedwongen deportatie vanuit de bestaande stad. Kom op zeg. Dat de belofte van Jan van der Meer voor een bruine kroeg de eerste 10 jaar niet vervuld wordt is wellicht een kleine smet. Daar valt nog wel mee te leven. Dat geldt overigens voor Dukenburg en Lindenholt ook. Nog twee stadsdelen, waarvan menigeen zegt, dat ze daar nooit zouden willen wonen. Dat hoeft ook niet. Maar ook in die stadsdelen wonen heel veel mensen, die voor geen geld in de Benedenstad of Oost zouden willen wonen. Dat is het mooie aan de stad. Er is keuze genoeg voor allerlei leefstijlen. Hou van Hatert; de Trots op de Wijkdag in het Willemskwartier. Noem maar op. Dat zijn geen loze kreten van beleidsmakers om de boel wat mooier voor te doen. De bewoners zijn er terecht trots op hun wijk en balen soms als een stekker, dat anderen afgeven op hun buurt.  “Domweg gelukkig in de Waalsprong” kan zo aan dit rijtje worden toegevoegd.

Op 14 april a.s. wordt in de Ark in Oost de eerste Nijmeegse Wijkmediadag gehouden.  De dag is bedoeld voor alle mensen die in Nijmegen die actief zijn op het gebied van online en offline communicatie, PR, wijkkranten, wijkwebsites, blogsites, wijkfilmpjes, social media. Achterliggende gedachte is het krijgen van een betere dialoog tussen Nijmegenaren  over een meer verbonden stad. En het uitdragen van de boodschap, dat mensen zich thuis voelen in de buurt waar ze wonen en hoe ze dat anderen kunnen laten zien, horen of meemaken.  Is dat mooi, of is dat mooi? Waarom voelen mensen zich thuis in de Waalsprong, of de Hatertse Hei? Nou gewoon. Daarom!

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Reageer

Een link plaatsen? Typ dan [url=http://www.adres.nl]linkbeschrijving[/url]. Bijvoorbeeld: Zie [url=http://www.nijmegen.nl]de gemeentesite[/url] voor meer informatie.

Ook opmaak is mogelijk Gebruik daarvoor [b]vet[/b] of [i]cursief[/i].