ZZP’er

12 januari 2013 door Vincent Cantrijn

Afgelopen maandag was de Nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. Burgemeester Hubèrt Bruls sprak de traditionele nieuwjaarswens uit. Wie dacht tijdens deze toespraak even weg te kunnen dutten vooruitlopend op de drank en de hapjes kwam bedrogen uit. Daar zorgde de burgemeester wel voor. Zo zeg; wat heeft die man een tempo bij het spreken. Niet te geloven. Hij praat gemakkelijk 5 kwartier in een uur en dat zonder ademhalen. Als hij dit tempo iedere dag zo volhoudt, dan is zijn eerste ambtstermijn van 6 jaar over 4 jaar al voorbij. Gelukkig staat zijn toespraak op de site van de gemeente, zodat alles nog eens rustig terug gelezen kan worden. Grappig is dan wel weer de bijgeplaatste waarschuwing van de afdeling voorlichting, dat alleen het gesproken woord telt. Alsof ze het daar allemaal ook niet zo hadden kunnen volgen.
Snel of langzaam; het maakt niks uit. C’ est le ton qui fait la musique. En met die toon zat het wel snor. Niks geen sombermans in crisistijd; het positivisme spatte er van af. Zeker toen de Stadsvisie 2020 ter sprake kwam. Toen kwam Hubèrt echt op stoom. Af en toe raakte ik door het tempo de draad even kwijt. Hubèrt had het over nuilers en zzp’ ers. Ik dacht echt, dat hij hiermee bedoelde, dat nuilers echte Nijmeegse zzp’ ers zijn: zeurders zonder perspectief. Bleek niet het geval te zijn. Want als er iets is in Nijmegen volgens onze burgemeester, dan is het wel perspectief. Dat we het ons maar realiseren. Of dat perspectief zo positief uitpakt, dat Hubèrt tijdens de Nieuwjaarsreceptie van 2014 met 2 of 3 salto’s uit de coulissen komt en dan zijn toespraak houdt valt te betwijfelen. Hoop doet leven. Over hoop en perspectief gesproken. Ik las nog een opmerkelijk bericht op de site van de gemeente. Komende maandag reikt de burgemeester de Gouden Griffel uit. Dat is een prijs voor afdelingen binnen het Stadhuis, die brieven hebben geschreven in fatsoenlijk ABN: Algemeen Begrijpelijk Nijmeegs. Dat we dit nog mogen meemaken.
De Stadsvisie 2020 is dus gereed en Hubèrt is er trots op. Spectaculaire wijzigingen zullen er niet meer in de tekst worden opgenomen en daar ben ik wel blij mee. Want voor je het weet dient Groen Links het voorstel in om in Nijmegen het plassen onder de douche verplicht te stellen. Dit als reactie op het voorstel van een wethouder van Groen Links in Drenthe, die zich manifesteerde als een nieuwe milieubewuste zzp’ er: een zelfreinigende zuinige plasser. Het is hier in Nijmegen al erg genoeg. Want ik val als 60 plusser ook al in de doelgroep, waarvoor in Nijmegen een actie in het leven is geroepen, niet door Groen Links overigens, om 40 dagen zonder alcohol door te brengen. Dat is weer een andere vorm van een zzp’ er; dat is zuupen zonder pret. Plassen onder de douche en 40 dagen zonder Bels biertje voor 60 plussers. Dan toch liever een Nijmeegse zzp’ er, zoals Hubèrt Bruls die graag ziet in zijn Stadsvisie: zelfredzaam, zelfbewust en perspectiefvol.

Vind je dit een interessant artikel?
Mail het dan door naar anderen, of deel het via social media:
Pin It

Er zijn 2 reacties gegeven op “ZZP’er”

 1. Frank zegt:

  Chapeau!
  Fraaie gedachtenketting, mooie pareltjes.
  Moet in het Nieuwscafé goed aangekomen zijn.

 2. Edwold zegt:

  Proost!
  Dat vraagt om een mooi glas bier, dat ongetwijfeld ook bij de nieuwsjaarsreceptie genoten kon worden. Ik hoop er snel eentje met jou te vatten.

Reageer

Een link plaatsen? Typ dan [url=http://www.adres.nl]linkbeschrijving[/url]. Bijvoorbeeld: Zie [url=http://www.nijmegen.nl]de gemeentesite[/url] voor meer informatie.

Ook opmaak is mogelijk Gebruik daarvoor [b]vet[/b] of [i]cursief[/i].